BBYO

BBYO Hungary – a zsidó tinédzserek közössége

Várunk minden 8-12 és 13-18 közötti tinédzsert a BBYO-ban! Jelentkezés:info@hillel.hu

Kik vagyunk?

A BBYO Hungary 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit!  A BBYO Hungary a Frankel Zsinagóga Talmud Tóra csoportjának végzőseiből nőtte ki magát, lehetőséget nyújtva a közösségi élet folytatásához az idősebb korosztály számára.
Verő Bán Linda – alapító, adviser
Dr. Verő Tamás rabbi – vallási vezető
Friedman Sasha – a Szarvasi Tábor igazgatója
Benjy Forester – JDC Entwine Fellow 2016-17
Jude Cohen – JDC Entwine Fellow 2017-18
Jessica Markowitz – JDC Entiwine Fellow 2018-2019

BBYO

Mi az a BBYO?

A BBYO a Bnei Brit Youth Organization rövidítése, de ma már függetlenül működik a nevében szereplő Bnei Brit szervezettől. A BBYO egy pluralista zsidó ifjúsági világszervezet, melynek célja, hogy a 12-18 éves tinédzserek számára a következőket nyújtsa:

 • zsidó közösségi élmény (heti rendszeres találkozók)
 • Barátságok kötése, ami ebben az életkorban az egyik legfontosabb faktor
 • közösség és társadalom iránti felelősségre tanítás
 • zsidó hagyományok, értékek átadása őrzése (zsidó ünnepek közös megünneplése, tanulás, micve programok)
 • zsidó identitás építése
 • Junior vezetőképzés – a BBYO tagok pár éven belül a magyarországi zsidó közösségi életben vezető szerepet tölthetnek majd be
 • nemzetközi szintű kapcsolat építés a BBYO tagjai között – testvér közösségünk a BBYO Westchester, New Yorkban, kisebb delegációt küldünk a minden évbe megrendezett IC programon Amerikában
 • szoros elkötelezettség Izrael iránt

Hol működik BBYO?

A szervezetet felépítése a XX. század első évtizedeiben alakult ki Amerikában, ahol ma már minden nagyobb városban jelen vannak, többezer aktív tagot és 400.000 alumni tagot számlálnak. Kanadában, Ausztrliában, Dél-Amerikában, Európában többek között a Balkán országokban, Franciaországban, Angliában, Finnországban, Moldáviában, Bulgáriában és Szlovákiában működnek. Amerikában egyes helyeken a szervezet két részből áll: AZA (ejtsd: ácá, alef-tzadik-alef) a fiúk részlege, és a BBG (Bnei Brit Girls) a lányoké.

Miben különbözik a BBYO a cionista ifjúsági szervezettől?

A BBYO – ellentétben a cionista szervezetekkel – egy amerikai szervezet, amely bár elkötelezett az Izraellel fentartott szoros kapcsolat ápolásában, központja Amerikában van. A BBYO-ban a hagsúlyt nem a madrichokra / mentorokra és az ő képzésükre fektetjük, hanem a tagokra.

Milyen programmal vár a BBYO Budapest?

Kis túlzással azt válaszolnám: amilyet csinálnak maguknak! Közösségépítésben, ifjúsági programokban és zsidóságban egyaránt felkészült, tapasztalt szakmai stáb áll a BBYO mögött, de működése és sikere nagy részben a mentorok és a tagok lelkesedésén múlik. A BBYO egyik fő alapelve, hogy megtanítsuk a fiataloknak: adni és tenni kell a közösségért, amit utána többszörösen kapnak vissza életre szóló barátságok, élmények és tudás formájában. A BBYO egy páratlan lehetőséget nyújt a tizenéveseknek ahhoz, hogy megtalálják a zsidóságukat, és a zsidóságban önmagukat.

Milyen nemzetközi program lehetőségeket nyújt a BBYO? 

Minden évben egy alkalommal kerül megrendezésre az International Convention (IC) Amerikában, melyen több mint 2500 tinédzser vesz részt.A 2016-os Baltimore városban megrendezett találkozón 6 fős delegáció képviselt bennünket (lsd. a videón). 2017-ben Dallasba szintén 5 tinédzsert és kér kísérőt küldünk.
BBYO minden nyáron több csoportos (ifjúsági és családos) utat is szervez Izraelbe, Európába, Lengyelországba az Élet Menetre.  A BBYO Passport programról ittolvashattok részletesen.


Hogyan kapcsolódunk mi a BBYO-hoz nemzetközi szinten év közben?

A BBYO nemzetközi szintű programjai remek lehetőséget nyújtanak

 • külföldi barátságok kötésére PEN PAL program keretén belül
 • betekinteni más zsidó közösségek tinédzsereinek életébe
 • angol nyelv gyakorlására.

Ennek több módja is van az év folyamán, például a Global Sábát progarm, skype konferencia beszélgetések, levelezések, testvérközösségek meglátogatása, nemzetközi online kezdeményezésekhez való csatlakozás.

A BBYO (2014-ben) ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját, melyen többek között olyan közéleti személyiségek köszöntötte a 2000 résztvevőket, mint Benjamin Netanyahu, Natan Sharansky, Lynn Schusterman.


BBYO Budapest partnerei

Hillel Zsidó Oktatási és Ifjúsági Központ Alapítvány
Lauder International Jewish Youth Camp in Szarvas
Frankel Zsinagóga
JDC

Contact

info@hillel.hu

 

Welcome Hungary to BBYO!

Our partner BBYO chapter in New York: